Vluchtroutes: pictogrammen gewijzigd

Sinds vorig jaar is er een wijziging gekomen in de pictogrammen die een vluchtroute moeten aanduiden.

Gepubliceerd: 04 februari 2014

Een wereldwijde norm voor grafische symbolen is door Europa, en daardoor ook door Nederland, overgenomen. In Nederland heeft deze norm de naam NEN-EN-ISO 7010. Het Nederlandse Normalisatie-instituut heeft daarom de oude pictogramnorm voor vluchtrouteaanduiding, de NEN 6088, ingetrokken.

Duidelijkheid

De belangrijkste verandering in het pictogram voor vluchtroutes is dat het mannetje niet naar de deur rent, maar de deur al heeft bereikt en erdoor loopt. Een ander belangrijk verschil met het oude pictogram is de grootte van de pijl. In feite bestaat het pictogram voor de helft uit het mannetje in de deur en voor de helft uit de pijl. Juist deze extra grote pijl zorgt voor meer duidelijkheid.

Vervangen

Het oude pictogram uit de NEN 6088-norm wordt geleidelijk vervangen door het nieuwe pictogram. De Nederlandse Vereniging van Fabrikanten van Noodverlichting (NVFN) onderschrijft het belang van internationale harmonisatie. De NVFN wijst erop dat de oude aanduidingen niet meteen vervangen hoeven te worden, maar mocht u aan vervanging toe zijn, dan dienen wel meteen alle aanduidingen tegelijk vervangen te worden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het nieuwe pictogram in Nederland de standaard wordt.

Meer informatie: www.nvfn.nl.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Jaap Dijkema
8 jaar geleden
Maak nu kennis met de meest energiezuinige noodverlichting ter wereld ? https://www.escapelight.nl
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.