Groenonderhoud

Wellicht hebt u als Vereniging van Eigenaren een stuk eigen grond met een gemeenschappelijke tuin, een binnentuin of een daktuin. Het onderhouden van het gezamenlijke groen is vaak een behoorlijke inspanning voor de bewoners.

Gepubliceerd: 04 december 2013

Wanneer de bewoners van het pand niet de tijd, kennis of mogelijkheid hebben de tuin te onderhouden, kunt u dit overlaten aan een hovenier. Een hovenier neemt u de zorgen voor het tuinonderhoud uit handen. Bij het offreren en afsluiten van een contract met een hovenier kunt u als VvE precies aangeven wat de frequentie en intensiteit van het onderhoud moet zijn.

Onderhoud van een gemeenschappelijke (binnen)tuin

Uiteraard is het aan te bevelen om bij de aanleg van een tuin al rekening te houden met het onderhoud. De keuze voor de beplanting bepaalt voor een groot deel hoeveel onderhoud u zult hebben aan uw stukje gezamenlijk groen. U kunt natuurlijk proberen om het ook gezamenlijk te onderhouden; vaak zijn er genoeg mensen met groene vingers te vinden die zo eens in de zoveel tijd hun handen uit de mouwen willen steken. Is dit niet het geval, dan is een onderhoudsplan van een hovenier aan te raden. Een hovenier vindt u o.a. op www.groenkeur.nl.

Onderhoud van een groendak

Bij een groendak maken we onderscheid tussen twee typen: intensief en extensief. Eenvoudige intensieve groendaken zijn te vergelijken met kruidenrijke graslanden. De term wordt daarom ook wel gebruik voor een eenvoudig intensief groendak. Er is relatief veel onderhoud aan dit dak nodig. Extensieve groendaken zijn meer te vergelijken met begroeiingen van rotsen. Ze vergen geen of weinig onderhoud omdat de begroeiing beperkt is tot mossen, vetplanten en kruiden. Lees meer over groendaken op www.appartementeneigenaar.nl.

Onderhoud van een verticale tuin

Een verticale tuin (ook wel groene muur genoemd) is geheel selfsuporting. Onderhoud bestaat enkel een regelmatige controle van het waterdistributiesysteem. Afhankelijk van het soort planten dient er een of twee keer per jaar gesnoeid te worden. Tip: blaas voorafgaand aan de vorstperiode het waterdistributiesysteem door. Zo kan het in het voorjaar weer zonder problemen worden aangesloten. Lees meer over verticaal tuinieren op www.appartementeneigenaar.nl.

Water geven en besparen!

Zonder water geen beplanting, dat weten we allemaal. Maar als u een grote tuin hebt kan dat een aanzienlijke hoeveelheid water kosten. Waarom dan niet het regenwater opvangen en dat gebruiken om de tuin te bewateren?
• Een regenton heeft een inhoud van zo’n vijftig tot driehonderd liter. Het water van het dak loopt via de regenpijp in de regenton en is dan te gebruiken om bijvoorbeeld de planten water te geven. Een regenton kan per jaar wel 7.000 liter drinkwater besparen.
• Een vijver in een foliebak vangt veel regenwater op. Wel is het noodzakelijk om te zorgen voor een wegloopplaats aan een van de oevers. Dit is een natuurlijke begroeiing waar het water bij overstromen in kan weglopen.
• De regenzuil is een systeem dat vierhonderd liter regenwater kan bevatten. Dankzij de hoogte van de zuil is er voldoende druk om een tuinslang aan te sluiten.
• Een waterschaal op een grindbak vangt op een sierlijke manier regenwater op, dat via de lucht of de regenpijp naar de schaal wordt geleid. Wanneer de schaal overstroomt zorgt de grindbak voor een goede afvoer.
• Een grindkoffer is een diepe bak in de tuin gevuld met grind. Water uit de regenpijp kan bijvoorbeeld via een pergola naar een ander gedeelte in de tuin worden geleid waar het in de grindkoffer komt. Door de diepte van de grindkoffer zakt het water langzaam in de grond.
• Een ondergrondse regenpijp met gaatjes zorgt ervoor dat het regenwater direct de grond instroomt. Het ondergrondse gedeelte is gemakkelijk te koppelen aan de bestaande regenpijp.
• Waterdoorlatende tegels zijn een uitkomst voor wie verharding in de tuin wil, maar toch iets aan regenwateropvang wil doen. Waterdoorlatende tegels zijn hier speciaal voor ontwikkeld. Bij harde regen nemen ze het water op en geven dit geleidelijk af aan de bodem.
• Halfopen en open verharding zoals split, dolomiet, grind of houtsnippers zijn uitermate geschikt om in uw tuin te leggen en laten wel regenwater door.

Met dank aan de Gemeente Den Haag



Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.