Unieke Gerrit Rietveld buitenbank na vijftig jaar in productie genomen

Architect Gerrit Rietveld ontwierp in 1959 een buitenbank voor een tuinontwerp van Mien Ruys die VelopA nu in samenwerking met “RIETVELD by rietveld” in productie brengt.

Gepubliceerd: 09 april 2009

De bank is door het personeel aan de directie van de Calvé-fabriek aangeboden. Het is een van de weinige buitenmeubelen die deze Nederlandse architect heeft ontworpen. De bank is echter nooit in productie genomen. Nu vijftig jaar later introduceert VelopA de bijzondere buitenbank op de Nederlandse markt. VelopA, gespecialiseerd in de inrichting van openbare buitenruimtes, viert dit jaar zijn 50-jarig bestaan en was op zoek naar producten van bekende ontwerpers.

Schatgraven

VelopA zocht contact met 'RIETVELD by rietveld', het bedrijf van twee nazaten van de wereldberoemde architect die het erfgoed van hun (over-)grootvader weer toegankelijk willen maken. Gezamenlijk doken zij in Rietvelds archieven in het Nederlands Architectuur Instituut (NAI) in Rotterdam. 'Het was net schatgraven.', zegt product manager Niek de Leeuw van VelopA. 'Tussen kladjes en schetsen op oude giro-enveloppen vonden we deze buitenbank. Hij bleek in 1959 gemaakt ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Calvé-fabriek in Delft, hetzelfde jaar waarin ons bedrijf werd opgericht.' 

'Zitten is een werkwoord'

Rietveld (1888-1964) maakte internationaal naam als meubelmaker en architect. Bekende ontwerpen zijn de Rood Blauwe stoel, de Zig Zag stoel en het Rietveld-Schröderhuis. Eenvoud was zijn kracht. Een bekende uitspraak van Rietveld is dat 'zitten' een werkwoord is. Hij verwees hiermee vooral naar de minder comfortabele uitstraling van zijn ontwerpen. De zit is echter inmiddels een kenmerkende eigenschap van de Rietveld klassiekers geworden.

Typisch Rietveld

De exclusieve bank die nu op de markt komt, is typerend voor de ontwerpstijl van Rietveld. Hij is opgebouwd uit elementaire delen met een RVS gepolijst frame en heeft een hardhouten zitgedeelte. De bank is uitgevoerd in een twee en een drie meter versie en bestaat ook in een model met blokvormige armleuningen. De prijs is op aanvraag.

VelopA

VelopA is marktleider in de Benelux en gespecialiseerd in de inrichting van openbare ruimtes. Het bedrijf is een belangrijke leverancier van straatmeubilair, fietsparkeersystemen, overkappingen en sport- en spelelementen. VelopA staat garant voor maximale service en advies op maat.

Voor meer informatie zie www.velopa.com

Publicatiedatum: 8 april 2009.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.