..........
shadow_fix

Aandeel in vermogen VVE behoort tot box III

Register accountant Groot vertelt meer over belastingtechnische zaken.

In januari 2009 is in hoger beroep beslist, dat de waarde van het aandeel in het vermogen van een Vereniging van Eigenaren een bezitting is, die in Box III moet worden aangegeven.

Wij dachten daar in eerste instantie anders over. Immers als het een eigen woning betreft is het verdedigbaar te stellen, dat een aandeel in het vermogen van een VVE een onlosmakelijk deel van de eigen woning is. De eigen woning wordt aangegeven in box I, via de WOZ waarde. Het aandeel in de waarde van de VVE zou dan niet belast worden.
Dat standpunt sneuvelde voor het Gerechtshof.

Het Hof besliste, dat de waardering van het vermogen op de nominale waarde moet plaatsvinden. Het feit dat het aandeel in het vermogen niet opeisbaar is en niet vrij verkoopbaar werd niet van belang geacht. Een reservering voor toekomstige uitgaven behoort tot het vermogen, op grond van een besluit van de staatssecretaris van financiën. De gedachte daarachter is, dat door een reservering het lid van de VVE niet wordt verarmd.

Dit wordt naar onze mening anders, indien er sprake is van een voorziening voor achterstallig onderhoud. Door een reservering voor de periodiek te verrichten onderhoudswerkzaamheden wordt de geleidelijke 'slijtage' tot uitdrukking gebracht. In de bedrijfseconomie staat dit bekend als de egalisatievoorziening voor kosten.

Over de auteur

De auteur van dit artikel, A.H. Groot, is partner bij Groep Kennemerwaert Accountants en Belastingadviseurs te Heemskerk. De vijf partners zijn gespecialiseerd in belastingadvies, accountancy, administratieve dienstverlening en adviezen op financieel terrein. Meer informatie: www.kennemerwaert.nl.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

 • Verenigingen van Eigenaren inschrijven in Handelsregister

  bestuur

  Op 1 juli 2008 is de nieuwe Handelsregisterwet in werking getreden. Daarin is bepaald dat vanaf heden alle ondernemingen, verenigingen, maatschappen en rechtspersonen moeten worden ingeschreven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel.

 • Verbouwen; toestemming vragen of niet?

  juridisch

  Bij verbouwing van een appartement komt veel kijken. Soms is zelfs toestemming nodig van de VvE. Van Till advocaten legt een en ander uit over de wetten en regels omtrent verbouwen. - door mr Kim Kroon, Van Till Advocaten te Amsterdam

 • VvE-beheer speciaal voor kleine VvE`s

  beheer

  Vanaf nu kunnen Rotterdamse appartementseigenaren bij VVE-010 terecht voor het beheer van hun appartementencomplex. VVE-010 richt zich - als een van de weinigen - speciaal op de kleine Verenigingen van Eigenaren (VvE's).

 • Kredietcrisis en VvE

  financieel

  In hoeverre raakt de kredietcrisis u als lid van een VvE? Is het spaargeld van de VvE veilig en wie is aansprakelijk als de bank waar het spaargeld is ondergebracht failliet gaat?

 • Hoe activeer je een slapende VvE?

  bestuur

  Wil jij een appartement kopen? Dan is een van de dingen waarin je je verdiept de Vereniging van Eigenaren (VvE). Het kan gebeuren dat je er achterkomt dat de VvE slapend is. En dat is niet zo gunstig. Maar waarom precies? En hoe activeer je de vereniging

0 reacties

Laat hier uw reactie of review achter:


Aanbevolen

top
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam