Aandeel in vermogen VVE behoort tot box III

Register accountant Groot vertelt meer over belastingtechnische zaken.

Gepubliceerd: 23 december 2013

In januari 2009 is in hoger beroep beslist, dat de waarde van het aandeel in het vermogen van een Vereniging van Eigenaren een bezitting is, die in Box III moet worden aangegeven.

Wij dachten daar in eerste instantie anders over. Immers als het een eigen woning betreft is het verdedigbaar te stellen, dat een aandeel in het vermogen van een VVE een onlosmakelijk deel van de eigen woning is. De eigen woning wordt aangegeven in box I, via de WOZ waarde. Het aandeel in de waarde van de VVE zou dan niet belast worden.
Dat standpunt sneuvelde voor het Gerechtshof.

Het Hof besliste, dat de waardering van het vermogen op de nominale waarde moet plaatsvinden. Het feit dat het aandeel in het vermogen niet opeisbaar is en niet vrij verkoopbaar werd niet van belang geacht. Een reservering voor toekomstige uitgaven behoort tot het vermogen, op grond van een besluit van de staatssecretaris van financiën. De gedachte daarachter is, dat door een reservering het lid van de VVE niet wordt verarmd.

Dit wordt naar onze mening anders, indien er sprake is van een voorziening voor achterstallig onderhoud. Door een reservering voor de periodiek te verrichten onderhoudswerkzaamheden wordt de geleidelijke 'slijtage' tot uitdrukking gebracht. In de bedrijfseconomie staat dit bekend als de egalisatievoorziening voor kosten.

Over de auteur

De auteur van dit artikel, A.H. Groot, is partner bij Groep Kennemerwaert Accountants en Belastingadviseurs te Heemskerk. De vijf partners zijn gespecialiseerd in belastingadvies, accountancy, administratieve dienstverlening en adviezen op financieel terrein. Meer informatie: www.kennemerwaert.nl.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.