Verzekeraar kan brandschade verhalen op VvE

Brandverzekeraars kunnen met ingang van het nieuwe jaar schade bij bedrijfspanden verhalen op de veroorzaker.

Gepubliceerd: 28 oktober 2013

De brand moet dan aantoonbaar het gevolg zijn van stelselmatige overtreding van veiligheidsvoorschriften of onzorgvuldig handelen. De regeling geldt ook voor verenigingen van eigenaren met zakelijke verzekeringen.

Het Verbond van Verzekeraars maakte dit bekend. De nieuwe Bedrijfsregeling Brandregres gaat op 1 januari 2014 in. Het Verbond verwacht dat het in de praktijk niet of nauwelijks zal voorkomen dat een verzekeraar de schade verhaalt op een VvE.

Brandverzekeraars hebben wettelijk het recht om een uitgekeerde schadevergoeding te verhalen op de veroorzaker van de schade, particulier of bedrijf, maar maken daar in de praktijk nauwelijks gebruik van. Ze hebben de afspraak geheel af te zien van hun verhaalsrecht op particulieren en het verhaalsrecht op bedrijven tot niet meer dan 500.000 euro per gebeurtenis uit te oefenen. Maar brandschades bij bedrijven zijn vaak veel groter dan 500.000 euro.

Aansprakelijkheidsverzekering herzien
De afgelopen jaren kwam deze afspraak tussen verzekeraars ter discussie. Op de algemene ledenvergadering van het Verbond afgelopen juni is ingestemd met de nieuwe Bedrijfsregeling Brandregres. Daarmee is de oude bovengrens van 500.000 euro afgeschaft. Bedrijven kunnen dan nadrukkelijker worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid brandveiligheid te vergroten en brandpreventie te stimuleren.

Het Verbond wijst erop dat bedrijven hun aansprakelijkheidsverzekeringen mogelijk moeten herzien en bekijken of verzekerde sommen in de nieuwe situatie nog voldoen. Voor particulieren blijft de oude regeling van kracht.

Bron: www.eigenhuis.nl

Publicatiedatum: 29 oktober 2013

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.