Welke verzekeringen moet je afnemen bij het kopen van een appartement?

Het kopen van een appartement is over het algemeen een spannende stap in je leven.

Gepubliceerd: 01 april 2024

Het kopen van een appartement is over het algemeen een spannende stap in je leven. Niet alleen omdat je eigenaar wordt van een eigen woonruimte, maar ook omdat er een aantal zaken is dat je moet regelen. Als eigenaar van een appartement is het bijvoorbeeld een must om een aantal verzekeringen te hebben.

Wanneer dit de eerste keer is dat je een appartement koopt, is de kans groot dat je geen idee hebt voor welke verzekeringen je zoal moet gaan. Zo is het bijvoorbeeld handig om een levensverzekering af te sluiten en zorgt een inboedelverzekering voor bescherming van je persoonlijke bezittingen. In dit artikel vertellen we je er graag meer over.

Verplicht voor je appartement: een opstalverzekering

Hoewel veel verzekeringen voor je appartement niet verplicht zijn, is het goed om te weten dat de meeste hypotheekverstrekkers een opstalverzekering verplicht stellen bij het afsluiten van een hypotheek. Je herkent de opstalverzekering ook wel onder de naam ‘woonverzekering’ of ‘woonhuisverzekering’. Daarmee verzeker je de schade aan je appartement die ontstaat door een storm, door waterschade of door een brand. Het gaat hierbij om de constructie van je appartement, zoals het dak, de muren en de fundering en niet om de spullen die erin staan, zoals je persoonlijke eigendommen. Goed om te weten: in het geval van appartementseigenaren wordt zo’n verzekering meestal afgesloten door de Vereniging van Eigenaren (VvE).

Het kan dus zeker geen kwaad om dit goed na te kijken voordat je het appartement koopt, zodat je zeker weet dat de poliswaarden matchen en dat de dekking voldoende is voor jouw specifieke appartement. Deze verplichte verzekering komt naast de andere standaard kosten waarmee je te maken krijgt bij het kopen van een appartement. Bij deze verzekering is het mogelijk om een aantal aanvullende dekkingen te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de ruitbreukdekking waarmee je de ramen in je appartement goed hebt verzekerd. Beschikt je appartement over een tuin met een schuurtje dan valt het glas in dit soort bijgebouwen ook onder deze dekking. Zelfs glazen douchedeuren en schermen vallen hier vaak onder!

Levensverzekering bij het afsluiten van een hypotheek

Wanneer je een hypotheek aanvraagt om een appartement te kopen, kan het handig zijn om een levensverzekering af te nemen. In tegenstelling tot de opstalverzekering is deze verzekering niet verplicht, maar kan de dekking wel veel zorgen wegnemen. Een levensverzekering is namelijk een verzekering die uitkeert op een afgesproken moment. Je kunt deze verzekering bijvoorbeeld gebruiken om je te helpen bij het aflossen van je hypotheek. Dat gebeurt vaak met een spaarverzekering, waarmee je jezelf spaart voor een groter doel in de toekomst.

Wat ook prettig is om te weten, is dat je hiermee financiële bescherming kunt bieden aan je nabestaanden op het moment dat je komt te overlijden. Je hypotheeklasten en andere financiële verplichtingen kunnen in zo’n geval gewoon worden betaald. Naast de spaarverzekering zijn er andere levensverzekeringen die je af kunt nemen. Het is bijvoorbeeld ook handig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten wanneer je een appartement koopt. Dit is niet wettelijk verplicht, maar kan wel gevraagd worden door een hypotheekverstrekker als een vorm van onderpand.

Inboedelverzekering voor je appartement afsluiten

Naast bovenstaande verzekeringen is het raadzaam om een inboedelverzekering af te sluiten bij het kopen van een appartement. Een inboedelverzekering is namelijk cruciaal om je persoonlijke bezittingen te beschermen tegen schade, diefstal of andere onvoorziene gebeurtenissen. Daarmee verschilt de inboedelverzekering dus van de opstalverzekering, die vooral de buitenkant en het ‘geraamte’ van je appartement verzekert. Het is van belang om voordat je een inboedelverzekering afsluit een grondige inventarisatie te maken van de spullen die je mee wil nemen naar je appartement.

Denk aan meubels, kleding, elektronica, decoratie en andere eigendommen. Op basis daarvan kun je namelijk de totale waarde van je inboedel bepalen, zodat je op de juiste manier verzekerd bent. Zorg ervoor dat de schatting van die waarde zo realistisch mogelijk is. Vervolgens kies je de dekking die daar het beste bij past. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het basispakket, maar ook voor een uitgebreidere dekking. Let op: mocht je uiteindelijk je inboedel uitbreiden, wat in de meeste gevallen gebeurt, zorg er dan voor dat je je inboedelverzekering regelmatig bijwerkt.

Kortom: het is van groot belang om deze verzekeringen goed onder de loep te nemen, omdat ze goed van pas komen bij het kopen van een appartement. Hoe leuk en spannend het kopen van je eigen appartement ook is; neem de tijd om jezelf goed te informeren over deze verzekeringen. Extra tip: ga het gesprek aan met de VvE zodat je met genoeg vertrouwen de volgende stap kunt zetten in je leven als appartementseigenaar.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.