Welke woonverzekeringen nodig als appartementeneigenaar?

Uw woning is een kostbaar bezit. Net zoals de spullen die zich in uw woning bevinden. Wat als er schade door bijvoorbeeld water of brand ontstaat, of als er iets gestolen wordt?

Gepubliceerd: 14 maart 2023

Naast dat een dergelijke gebeurtenis sowieso erg vervelend is, kan het flinke financiële gevolgen hebben. Gelukkig kunt u met woonverzekeringen dit financiële risico afdekken. Bent u eigenaar van een appartement, dan zit het met het afsluiten van een woonverzekering wel net iets anders in elkaar dan bij een eigen huis. Hieronder leest u er alles over.

De twee onderdelen van woonverzekeringen

Er zijn twee woonverzekeringen die specifiek betrekking hebben op een woning en alles dat erin of -aan vastzit. Ten eerste is er de opstalverzekering. Deze verzekert schade aan de woning door onder meer brand, inbraak of storm. Onder de dekking valt alles dat vastzit aan de woning, zoals de gevels, het dak en de keuken. Daarnaast is er de inboedelverzekering. Deze dekt diefstal van of schade aan al uw losse eigendommen in en rond een woning. Moet u als appartementeneigenaar beide woonverzekeringen afsluiten?

De opstalverzekering

Meestal heeft een appartementencomplex een actieve Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze is gezamenlijk verantwoordelijk voor het onderhoud aan het complex, en regelt vaak ook collectief de opstalverzekering. De kosten hiervan zijn opgenomen in de periodieke (vaak maandelijkse) bijdrage aan de VvE. Is er geen VvE, of betreft het een zogenaamde ‘slapende’ VVE? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een opstalverzekering. Check altijd bij de koop van een appartementen of de VvE de opstalverzekering geregeld heeft.

Het is handig om gelijk bij de VvE na te vragen of de opstalverzekering wel een ‘appartementsclausule’ bevat. Deze dekt ook schade die ontstaan is door eigen schuld van de eigenaar / eigenaren. Omdat u samen met de andere VvE-leden eigenaar bent, valt zodoende ook schade onder de verzekering die bijvoorbeeld is ontstaan doordat bijvoorbeeld uw buurman of buurvrouw per ongeluk brand sticht in zijn of haar appartement. De clausule dekt tevens schade aan delen van het gebouw waar u maar gedeeltelijk eigenaar van bent, zoals het dak of het trappenhuis.

Hebt u tot slot uw appartement grondig gerenoveerd? En bijvoorbeeld een dure keuken, badkamer en vloer laten plaatsen? Dan valt deze meerwaarde niet altijd onder de opstalverzekering van de VvE. Wilt u de waarde van de verbeteringen ook verzekeren, dan kunt u zelf een opstalverzekering afsluiten of kiezen voor zogeheten dekking Eigenaarsbelang.

De inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering dekt u het financiële risico af van schade aan of diefstal van uw eigendommen in uw appartement. Het betreft hier alle losse spullen, de ‘roerende zaken’ zoals meubels en kleding. Een inboedelverzekering is eigenlijk iedereen aan te raden die zelfstandig woont. Dit onderdeel van een woonverzekering is dus ook voor appartementeneigenaren zeker geen overbodige luxe.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.