Zo waarborg je als VvE een veilig dak

Het onderhoud aan het dak van een appartementencomplex is een taak voor de VvE.

Gepubliceerd: 21 januari 2024

Van bewoners kan immers niet worden verwacht dat ze zelf een dakdekker inschakelen als er een probleem is. Sterker nog: de meeste appartement eigenaren zullen nooit op het dak van het complex komen. Dat is het terrein van de huismeester of beheerder en van vakmensen. Het is dus een taak van het bestuur van de VvE om eens in de zoveel tijd een dakinspectie te laten uitvoeren om te laten controleren of het dak geen schade heeft of dat er onderhoud nodig is. Afhankelijk van het type dakbedekking gaat een dak 40 tot 80 jaar mee. Dit is uiteraard ook afhankelijk van het gepleegde onderhoud aan het dak.

Stormschade aan het dak

Er trekken steeds vaker zware stormen over Nederland. Als het dak van het complex hierdoor beschadigd raakt, dan moet er snel worden ingegrepen om verdere schade of gevaarlijke situaties te voorkomen. Het vervangen van dakpannen of ander soort dakbedekking kun je beter overlaten aan een ervaren dakdekker. Deze werkt doorgaans met een hoogwerker wat het werken op het dak een stuk veiliger maakt. Als er delen van het dak naar beneden zijn gekomen dan is het belangrijk om het gebied rond het pand af te zetten zodat bewoners en voorbijgangers geen risico lopen. Stormschade wordt doorgaans gedekt door de opstalverzekering. Het is dus belangrijk om de verzekeraar zo snel mogelijk in te lichten.

Het dak verduurzamen

Op steeds meer daken van appartementencomplexen worden zonnepanelen geplaatst. Deze kunnen stroom opwekken voor de bewoners of voor bijvoorbeeld centrale verlichting en andere voorzieningen in en om het appartementengebouw. Als je zonnepanelen laat plaatsen, laat dan eerst beoordelen of het dak hiervoor geschikt is. Je kunt bijvoorbeeld keramische dakpannen laten plaatsen zodat het dak er weer jaren tegen kan. Dit draagt uiteraard ook bij aan een betere uitstraling van het pand. Het is verstandig om middels de VvE bijdrage van de bewoners altijd te reserveren voor groot onderhoud aan het dak. Als het gaat om onderhoud dat niet door de verzekeraar wordt gedekt via de opstal kunnen de kosten snel oplopen. Een VvE kan voor het verduurzamen van het dak subsidie aanvragen via de overheid. Zorg ervoor dat alle bewijsstukken zoals facturen kunnen worden overlegd. Laat werkzaamheden pas uitvoeren als zeker is dat de subsidie daadwerkelijk wordt toegekend.

Veilig werken op het dak

Een dakdekker moet veilig zijn werk kunnen doen op het dak. Daarom wordt er bij groot onderhoud meestal een steiger geplaatst. Zorg ervoor dat de omgeving hiervoor wordt vrijgemaakt. Laat bewoners bijvoorbeeld auto’s en fietsen tijdig weghalen. Het veilig werken op het dak is een vereiste, een dakdekker zal niet aan de slag gaan als de veiligheid niet kan worden gewaarborgd. Ook bij een spoedreparatie na stormschade moet er altijd zonder risico kunnen worden gewerkt door de vakmensen. Het is de taak van de VvE om dit te waarborgen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.