Met welk onderhoud moet een VvE rekening houden?

Als je een appartement koopt heb je qua maandelijkse lasten niet alleen een hypotheek, maar ook servicekosten.

Gepubliceerd: 28 augustus 2018

De servicekosten worden door alle appartementeneigenaren van het gebouw betaald, en zijn bedoeld om onderhoud aan het complex te laten uitvoeren. Maar met welke onderhoudsposten moet een Vereniging van eigenaren eigenlijk rekening houden?

Schilderwerk buiten en binnen

Het schilderwerk dat je binnenin je eigen appartement wil laten uitvoeren zijn voor eigen rekening. Het schilderwerk aan de buitenzijde van het complex valt echter onder de verantwoordelijkheden van de VvE. Hierbij kun je denken aan de ramen, kozijnen en deur bij de gezamenlijke entree. Gemiddeld genomen zullen deze eens per 6 jaar geschilderd moeten worden, met tussen elke grote schilderbeurt eenmaal een kleine ‘touch up’.

In een appartementencomplex is verder ook het schilderwerk van de buitenzijde van afzonderlijke voordeuren, deuren van bergingen, eventuele ramen binnen het gebouw en kozijnen een klus die mogelijk door de VvE opgepakt wordt. Aangezien dit schilderwerk niet zo aan weersomstandigheden wordt blootgesteld, is eens per 10 jaar schilderen voldoende vaak.

Dakrenovatie van een appartementencomplex

Een ander onderdeel van een appartementencomplex dat onder het gezamenlijke onderhoud valt, is het dak. Het dak beschermt immers niet alleen de woningen direct eronder, maar voorkomt lekkage in het gehele gebouw. Of het nu om een plat dak met bitumen of kunststof zoals EPDM, of een hellend dak met dakpannen gaat, een dakinspectie eens per jaar is zeker geen overbodige luxe. Het dak en de dakgoten gelijk schoon laten maken tijdens deze inspectie kan schade aan het dak voorkomen. Hierdoor is een complete dakrenovatie minder snel noodzakelijk. Een dakrenovatie is een prijzige klus, maar deze hoeft niet vaak uitgevoerd te worden. De frequentie is afhankelijk van het type dakbedekking, bij bitumen is een renovatie bijvoorbeeld gemiddeld eens in de 25 jaar nodig.

Een lift in een appartementencomplex of flat

Heeft je appartementencomplex of flat meer dan 3 verdiepingen? Dan is er waarschijnlijk een lift aanwezig. Het onderhoud en eventuele vervanging is vanwege de veiligheidseisen een van de duurste onderdelen van een complex waar de VvE verantwoordelijk voor is. Controle dient eens per kwartaal, half jaar of jaar plaats te vinden, afhankelijk van de leeftijd en frequentie van gebruik. Elke 18 maanden dient de lift daarnaast door een onafhankelijke gecertificeerde instelling gekeurd te worden. Liften kunnen, mits goed onderhouden, lang meegaan. Op den duur zal echter berekend moeten worden wat goedkoper is: onderhoud, modernisering of gehele vervanging. Dit laatste zal ongeveer eenmaal per 30 jaar nodig zijn.

Wil je weten welk onderhoud onder de verantwoordelijkheid van de VvE van jouw flat of appartementencomplex valt? Dit kun je nalezen in de statuten of het Meerjarenonderhoudsplan (MJOP).

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.