Een nieuwe keuken kopen, zo maak je stap voor stap je keuze

Ben je net verhuisd en op zoek naar een nieuwe keuze? Het proces van een nieuwe keuken kopen brengt veel met zich mee

Gepubliceerd: 15 juni 2024

Er is namelijk veel te kiezen en er zijn allerlei mogelijkheden op het gebied van keukens. De kans is groot dat je niet weet waar je moet beginnen. Daarom nemen we je stap voor stap mee, zodat je straks met vertrouwen een keukenzaak instapt en jouw droomkeuken bestelt.

Stap 1: Inventariseer je behoeften

Voordat je naar een showroom gaat of online gaat zoeken, is het belangrijk om goed na te denken over wat je precies wilt en nodig hebt in je nieuwe keuken. Maak een lijst van de functies die je keuken moet hebben. Hierbij kun je denken aan de hoeveelheid opbergruimte die je nodig hebt, de apparatuur die je wilt hebben in je keuken en de vorm van de keuken. Wil je bijvoorbeeld een kookeiland of past een L-vormige keuken beter in de beschikbare ruimte. Probeer ook na te denken over de stijl die je aanspreekt. Wil je een moderne, strakke keuken of juist een landelijke, gezellige sfeer? Verzamel inspiratie door middel van tijdschriften, websites, en social media platforms zoals Pinterest en Instagram.

Stap 2: Bepaal je budget

Het is verleidelijk om je te laten meeslepen door allerlei prachtige keukens die je tegenkomt online, maar het is cruciaal om een realistisch budget op te stellen en je daaraan te houden. Bepaal hoeveel je maximaal wilt uitgeven aan je nieuwe keuken en houd daarbij ook rekening met eventuele extra kosten voor bijvoorbeeld de installatie, nieuwe apparatuur of kleine verbouwingen. Vergeet niet om een buffer in te bouwen voor onverwachte uitgaven.

Stap 3: Bezoek showrooms en winkels

Nu je een duidelijk beeld hebt van wat je wilt en hoeveel je kunt uitgeven, is het tijd om de verschillende keukenzaken te bezoeken. In Noord-Holland vind je veel keukenzaken. Bijvoorbeeld Keukens Alkmaar. In de showrooms kun je keukens in het echt bekijken en krijg je een beter gevoel bij de materialen en afwerkingen. Vaak kun je via een op maat gemaakt 3D beeld een goede indruk krijgen over hoe de keuken in je woning zal staan. Probeer bij meerdere winkels langs te gaan om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden en prijzen. Een dure keuken is niet per definitie de beste keuken. Ook een goedkope keuken kan van prima kwaliteit zijn. Laat je in de showrooms ook goed informeren over de verschillende materialen en hun onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan werkbladen van graniet, composiet of hout en kastdeurtjes van lak, folie of massief hout. Vraag naar de voor- en nadelen van elke optie en overweeg wat het beste bij jouw levensstijl past.

Stap 4: Een ontwerp maken

Zoals eerder genoemd bieden veel keukenzaken bieden een gratis ontwerpsessie aan. Tijdens zo’n sessie ga je samen met een keukenadviseur jouw ideale keuken ontwerpen. Breng een plattegrond van je keuken mee en denk alvast na over de indeling. De keukenadviseur kan je helpen met het optimaal benutten van de ruimte en adviseren over praktische zaken zoals de plaatsing van de koelkast, oven, en vaatwasser. In veel gevallen kun je je keuken in 3D of via VR bekijken. Het is ook handig om alvast na te denken over de verlichting. Goede verlichting is belangrijk in een keuken, zowel voor het bereiden van eten als voor de sfeer. Overweeg een mix van functionele verlichting, zoals inbouwspots onder de kasten, en sfeerverlichting, zoals hanglampen boven een kookeiland.

Stap 5: Apparatuur

Keukenapparatuur speelt een grote rol in het gebruiksgemak van je nieuwe keuken. Denk na over welke apparaten je dagelijks gebruikt en welke extra’s je misschien wilt toevoegen. Ga je voor een standaard kookplaat of wil je investeren in een inductiekookplaat? Wil je een ingebouwde koffiemachine of een wijnkoeler? Kies je voor een grote Amerikaanse koelkast of benut je de ruimte die deze in beslag neemt liever voor iets anders. Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan de energie-efficiëntie van je apparaten. Moderne apparatuur is vaak zuiniger en milieuvriendelijker. Kijk daarom goed naar de energie-labels van de apparatuur.

Stap 6: Bestellen

Na het doorlopen van alle voorgaande stappen, is het tijd om je definitieve keuzes te maken. Dit is het moment om alle onderdelen van je keuken samen te brengen: de kasten, werkbladen, apparaten en accessoires. Vraag bij meerdere leveranciers offertes aan en vergelijk deze goed. Let niet alleen op de prijs, maar ook op de levertijd, garantievoorwaarden, en de service die geboden wordt.

Stap 7: Voorbereiding en installatie

Als je je keuken hebt besteld, is het tijd om je voor te bereiden op de installatie. Dit kan betekenen dat je oude keuken verwijderd moet worden, dat er aanpassingen aan leidingen en elektriciteit gedaan moeten worden, of dat er kleine bouwkundige veranderingen nodig zijn. Overleg met je keukenleverancier over wat er precies moet gebeuren en wie verantwoordelijk is voor welke werkzaamheden.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.