Gerelateerde suggesties:

Eisen voor noodverlichting

Periodieke controle van noodverlichting in appartementencomplexen is verplicht en ook zeer belangrijk voor de veiligheid van de bewoners in het geval van een ontruiming in een noodsituatie.
LEES VERDER

Wat is een noodsituatie?

Bij een noodsituatie denken veel mensen meteen aan brand, maar er zijn verschillende redenen waarom een ontruiming van een gebouw noodzakelijk kan zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan langdurige spanningsuitval of explosiegevaar. Noodverlichting heeft een essentiële rol bij het veilig ontruimen van een gebouw.

Verschillende branches

Elke branche heeft zijn eigen aandachtspunten wat betreft de noodverlichting. Bij een VVE kan je denken aan het afstemmen van de vluchtroutes op het aantal personen en het testen van de noodverlichtingsinstallatie. Een duidelijke vluchtroute is noodzakelijk, zodat mensen meteen zien welke richting zij uit moeten voor de dichtstbijzijnde mogelijkheid om het pand te verlaten.

Noodverlichting in parkeergarages

Niet alleen het appartementencomplex zelf, maar ook de eventuele parkeergarage dient voorzien te zijn van een goed werkende noodverlichtingsinstallatie. Lees hier meer over noodverlichting in parkeergarages.

Soorten noodverlichting

Noodverlichting
Noodverlichting is een verzamelnaam voor verschillende verlichting tezamen die ervoor zorgen dat iedereen veilig buiten op straat komt in geval van een noodsituatie. De vluchtroute eindigt immers pas buiten op de openbare weg.
Vluchtwegaanduiding
Hier gaat het om de bekende groene noodverlichting. Deze is herkenbaar voor mensen en zorgt ervoor dat het opvalt dat hier de nooduitgang is. Vluchtwegaanduiding is altijd verlicht.
Vluchtwegverlichting
Vluchtwegverlichting en vluchtrouteverlichting is hetzelfde. Het gaat hier om de verlichting van de kortste route naar buiten. Het is verlichting die pas aan gaat in het geval van een noodsituatie bij spanningsuitval en zorgt ervoor dat mensen duidelijk zien waar ze lopen en waar ze heen moeten.
Noodverlichting voor buiten
De vluchtweg eindigt pas buiten op de openbare weg. Ook op buitenterreinen is noodverlichting dus van belang. Bekijk onze speciale noodverlichting voor buiten hier.

Noodverlichting eisen

Lees hier alles over de eisen rondom noodverlichting. Meer informatie over noodverlichting specifiek in appartementencomplexen vind je in de Kennisbank van het Kenniscentrum Noodverlichting.

Meer weten?
Vraag hier vrijblijvend informatie aan

Aanvragen

Bekijk ook

Reacties

Famostar Noodverlichting
Professional
Meer weten?
Vraag hier vrijblijvend informatie aan

Aanvragen