Wat is een elektrische boiler?

Een boiler is een vat gevuld met water die voorzien is van verwarmingselementen, deze elementen zorgen ervoor dat u warm water krijgt in de woning.

Gepubliceerd: 07 mei 2021

Naast gasboilers, indirect gestookte boilers en zonneboilers zijn er ook elektrische boilers. De elektrische boiler is een veelvoorkomende boiler in buitenverblijven of huizen zonder gasaansluiting, deze boiler bevat namelijk een verwarmingselement dat door middel van een thermostaat in werking wordt gezet.

Voordelen van elektrische boiler

De meeste mensen kiezen voor een elektrische boiler omdat het makkelijk te installeren is en er alleen een elektriciteitsaansluiting voor nodig is, daarnaast hoeft de boiler ook niet te voorzien van een rookgasafvoer zoals bij een geiser of combi-ketel. Verder heeft een elektrische boiler ook weinig onderhoud nodig, wat natuurlijk veel geld scheelt. Hieronder worden alle voordelen op een rijtje gezet:

- Gemakkelijk te installeren.
- Direct warm water.
- Geen luchttoevoer, gasaansluiting of rookgasafvoer nodig.
- Bij voldoende capaciteit kan de boiler meerdere tappunten verwarmen.
- Levensduur van minimaal 15 jaar.

Nadelen van elektrische boiler

Naast de vele voordelen, zijn er helaas ook een aantal nadelen:

- Het water moet continu op temperatuur gehouden worden. De boiler gebruikt hier elektriciteit voor en dat kan erg prijzig zijn, tenzij u de energie zelf opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen.
- De boiler moet om de 2-5 jaar ontkalkt worden.
- Boilers met een hoge capaciteit zijn groot en beperken de ruimte.
- De hoeveelheid warm water is beperkt tot de inhoud van de boiler, schat daarom ruim in om de juiste capaciteit te kiezen en voorkom die vervelende koude douche.

Hoe werkt een elektrische boiler?

Een elektrische boiler is een goed geïsoleerd vat waarin een bepaalde hoeveelheid water kan worden opgeslagen. In de binnenkant van het vat zit een elektrisch warmtespiraal gemonteerd die het water tot een ingestelde temperatuur verwarmd en deze temperatuur ook vast houdt, zo beschikt de gebruiker altijd over warm water. Als de gebruiker in één keer veel warm water gebruikt, kan het zijn dat de voorraad warm water in de boiler op is. De elektrische boiler heeft dan enige tijd nodig om het water weer op de juiste temperatuur te brengen.

Hoe plaats je een elektrische boiler?

Nadat u een boiler met de juiste capaciteit heeft aangeschaft, kan deze makkelijk zelf gemonteerd worden. Denk goed na waar u de elektrische boiler wilt plaatsen, er zijn namelijk een paar criteria waaraan je huishouden moet voldoen als er een elektrische boiler wordt geplaatst. De boiler moet geplaatst worden waar tappunten aanwezig zijn, zonder tappunten is het namelijk onmogelijk om een elektrische boiler te installeren. Hoe dichter de boiler bij een tappunt zit, hoe beter. Warm water verliest namelijk snel de warmte tijdens het transport vanuit de boiler naar het tappunt. Naast elektriciteit als voeding, moet er ook koud water, warm water, stroom en een afvoer aanwezig zijn. Ga dan na of u een hotfill- of coldfillvariant heeft aangeschaft, de eerste versie sluit u namelijk aan op de koudwaterkraan, de tweede variant op een warmwaterkraan die het water direct uit de cv-ketel haalt. Hieronder wordt in een stappenplan weergegeven hoe u een elektrische boiler van Tesy in een kastje moet monteren:

1. Sluit de hoofdkraan van uw woning.
2. Monteer het T-stuk uit de aansluitset op de koudwaterleiding en hanteer een afstand van 50 centimeter.
3. Monteer aan het T-stuk een koperen buis van +/- 7 centimeter.
4. Sluit deze koperen buis af met de inlaatcombinatie, de trechter aan het einde van deze inlaatcombinatie richt u naar beneden.
5. Bepaal de plek van het kruisstuk op de afvoer van de gootsteen, let wel op dat dit kruisstuk lager moet zitten dan de inlaatcombinatie.
6. Maak een lus van de bijgeleverde slang, deze slang bevestigt u dan tussen het kruisstuk en de inlaatcombinatie.
7. Verbind de inlaatcombinatie met de waterinvoer met de eerste slang en de bijbehorende ringen.
8. Vervolgens verbindt u de wateruitvoer en de warmwaterkant (links) van de kraan met de tweede slang.
9. Verbind daarna de koudwatertoevoer en de koudwaterkant (rechts) van de kraan met de derde slang.
10. Draai de hoofdkraan van de woning weer open.
11. Draai de inlaatcombinatie van de boiler open.
12. Draai de warmwaterkraan open en wacht tot de kraan begint met stromen zodat de boiler wordt gevuld.
13. Steek de stekker van de boiler in het stopcontact en uw Tesy-boiler is klaar voor gebruik!

Zonnepaneel-advies Zonnepaneel-advies

Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Juridisch, technisch en logistiek is het niet eenvoudig zonnepanelen te koppelen achter de meter van individuele appartement. Een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter zorgen er echter weer voor dat het lastig is de zonnepanelen rendabel te exploiteren. Gelukkig zijn er diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen toch mogelijk te maken.

Waar bestaat het advies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Zonnepaneel-advies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.