Gerelateerde suggesties:

Ruim tweederde burenruzies opgelost met buurtbemiddeling

24 september 2009
Buurtbemiddeling, de methode die mensen helpt om burenruzies zelfstandig op te lossen, blijkt wederom succesvol.
LEES VERDER

Ruim tweederde (69%) van de zaken die het afgelopen jaar bij projecten buurtbemiddeling werden aangemeld voor bemiddeling, zijn opgelost met een gesprek.

In totaal leverden 79 van de 108 projecten buurtbemiddeling gegevens over het jaar 2008 aan bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Gemiddeld werden er in een stad met 75.000 inwoners 89 zaken aangemeld. Hiervan bleek 76% geschikt voor buurtbemiddeling en 10% niet. Zes procent van de zaken werden doorverwezen naar andere instanties en acht procent was op 31 december 2008 nog in behandeling.

Aard van de klachten

Veruit de meeste klachten, 47%, gaan over geluidsoverlast: van directe buren, kinderen, rondhangende jongeren en dieren. Op een goede tweede plaats staan pesterijen; zo'n dertien procent van de aangemelde zaken. Tuin- en grondgeschillen zijn goed voor zo'n zes % van de aanmeldingen. Op een gedeelde vierde plaats staan zich bedreigd voelen en rommel, vijf procent .

Verwijzers

Politie en woningbouwcorporaties zijn de grootste verwijzers naar buurtbemiddeling. Zij brengen ieder ongeveer 33% van de aanmeldingen aan. Daarnaast melden mensen zich zelfstandig aan bij buurtbemiddeling of komen ze daar terecht via de gemeente, welzijnsorganisaties of maatschappelijke dienstverlening.

Vrijwilligers

In de 79 projecten zijn in totaal 1342 vrijwilligers (gemiddeld zeventien vrijwilligers per project) actief als buurtbemiddelaars. Deze mensen zetten zich actief en kosteloos in voor hun eigen buurt door bemiddelingsgesprekken te leiden. Zo dragen zij bij aan een leefbare en veilige wijk.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!

Reacties

Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!