Capaciteitstarief

Bij de redactie van Appartement & Eigenaar kwamen een aantal vragen binnen rond het capaciteitstarief. Wij duiken graag even in deze ingewikkelde materie!

Gepubliceerd: 19 december 2013

Met ingang van 1 januari 2009 worden de kosten voor het transport van elektriciteit in rekening gebracht via een vast jaarlijks bedrag, het zogenaamde capaciteitstarief. Dit tarief wordt bepaald door de grootte (ofwel: capaciteit) van uw aansluiting. De meeste huishoudens hebben een aansluiting van 3x25A. Zij worden gecompenseerd via de energiebelasting. Een klein deel van de afnemers heeft een grotere aansluiting, bijvoorbeeld 3x35A of 3x50A.

Appartementencomplexen met een lift

Ongeveer 25% van de gemeenschappelijke aansluitingen met een lift heeft een zwaardere aansluiting. Met het capaciteitstarief gaan afnemers die een hogere capaciteit nodig hebben meer betalen voor het transport van elektriciteit.
Heeft uw appartementencomplex een aansluiting heeft met een grotere capaciteit? Dan gaat uw rekening hoger uitvallen. Uw complex heeft deze aansluiting om te kunnen voorzien in het piekvermogen bij het gebruiken van de lift. De netbeheerder moet extra investeren in het energienet om rekening te houden met dit piekvermogen.

Wat kunt u doen?

Aangeraden wordt om te kijken of u maatregelen kan nemen om uw aansluitwaarde te verlagen. Een motor van een lift heeft een aanloopstroom die vijf maal hoger kan liggen dan het normale stroomverbruik. Door het toepassen van een frequentieregeling (bij tractieliften) of softstarters (bij hydraulische liften) kan deze aanloopstroom worden beperkt. Nieuwe installaties zijn vaak standaard al voorzien van deze voorzieningen en hebben daardoor een lagere aansluiting. Bij oudere installaties kan de aansluiting worden verlaagd door deze voorzieningen alsnog in te bouwen. Voor de situatie in uw appartementencomplex en de kosten hiervan kunt u contact opnemen met uw (lift)installateur.

Compensatieregeling

De overheid begrijpt dat u enige tijd nodig heeft om na te gaan wat uw mogelijkheden zijn om uw aansluiting te verlagen. Daarom werkt de overheid aan een overgangsregeling voor afnemers van energie, die substantieel nadeel ondervinden van de invoering van het capaciteitstarief. Het is de bedoeling dat deze regeling aan het eind van 2009 afgerond is. Deze regeling werkt terug tot 1 januari 2009.
U wordt geacht de huidige energierekening te voldoen. Wanneer u substantieel nadeel ondervindt van de invoering van het capaciteitstarief krijgt u over 2009 en 2010 een deel van uw meerkosten achteraf vergoed via uw netbeheerder. Alleen door het verlagen van de grootte van uw aansluiting kunt u hogere kosten structureel voorkomen.
Daarnaast wordt per 1 januari 2010 een compensatieregeling via de energiebelasting ingevoerd voor aansluitingen zonder verblijfsfunctie; waaronder gezamenlijke voorzieningen in wooncomplexen. Vanaf 2010 geldt voor deze aansluitingen een heffingskorting van ongeveer 120 euro per jaar.

Bron: ConsuWijzer.nl

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.