Zo kies je de juiste vloer in een appartement voor een prettige leefomgeving

Wanneer je eigenaar bent van een appartement heb je niet alleen met je eigen deel van je woonruimte te maken, maar ook met de rest van het gebouw.

Gepubliceerd: 12 februari 2023

Je bent als het ware samen verantwoordelijk voor de staat van het gehele complex. Met elkaar vorm je de Vereniging van Eigenaren. Bij grote flats of appartementencomplexen wordt het werk dat hierbij komt kijken meestal uitbesteed, maar bij kleinschalige complexen of dubbele woonhuizen wordt dit meestal onderling geregeld. Een belangrijk onderdeel bij het wonen in een appartement is hoe je met elkaar omgaat en rekening houdt met elkaar. Het woont het prettigst wanneer je op een fijne manier met elkaar omgaat en dus ook rekening houdt met eventuele geluidsoverlast. In een appartement hoor je al snel geluiden van boven en onder je. Hoe kies je nu de juiste vloer zodat men niet teveel last heeft van elkaar?

Houd rekening met je buren

Eén van de zaken die als vervelend kan worden ervaren door buren in een appartementencomplex, of natuurlijk door jezelf is geluidsoverlast. Omdat je met meerdere en verschillende soorten mensen vrij dicht op elkaar woont, is de kans groot dat je daarmee te maken krijgt. Zeker in oudere panden met dunne muren zijn geluiden van naastgelegen appartementen al snel hoorbaar. Hier moet je grotendeels mee leren leven, maar gelukkig zijn er ook maatregelen die je kunt treffen om een leefbare omgeving te creëren voor iedereen. Een belangrijk onderdeel daarin is je vloer. Lopen, stampen of dansen over de vloer kan erg vervelend zijn voor je onderburen. Kies daarom altijd voor een goede ondervloer. Sterker nog, het is zelfs verplicht om een ondervloer te gebruiken die minimaal 10 dB geluidsvermindering met zich meebrengt. Hiermee verminder je het contactgeluid, bijvoorbeeld wanneer iemand in een appartement boven je over de vloer rondloopt. Wees niet alleen alert op geluiden die je van jouw buren hoort, maar zorg er ook voor dat je zelf niet teveel overlast veroorzaakt. Zo creëer je een prettige leefomgeving voor iedereen.

Contact- en luchtgeluid

Geluidsoverlast kan verschillende oorzaken hebben. We hanteren hierbij vaak twee verschillende soorten geluid, namelijk contactgeluid en luchtgeluid. Luchtgeluid, de naam zegt het al, wordt veroorzaakt door trillingen van de lucht. Deze worden veroorzaakt door apparaten zoals een televisie of geluidsinstallatie, pratende mensen of bijvoorbeeld een muziekinstrument. Contactgeluid is geluid dat veroorzaakt wordt trillingen in de constructie. Denk aan een deur die (te) hard dichtslaat, boren in de muur, lopen op hakken of schurende stoelpoten van stoelen die boven je worden aangeschoven aan tafel. Al van dit soort geluid is moeilijk te voorkomen. Vaak gaat het om ‘leefgeluiden’, waar je nu eenmaal niet omheen kunt en die horen bij de dagelijkse bezigheden van mensen. Natuurlijk zijn er mogelijkheden om geluiden te verminderen, bijvoorbeeld met de juiste vloer.

Welk type vloer is geschikt?

De beste type vloerbedekking om geluidsoverlast via de vloer te voorkomen is tapijt. In een slaapkamer kan dit nog wel eens mooi tot z’n recht komen, maar in andere ruimtes is het niet meer echt van deze tijd. Mensen kiezen liever voor een houten of houtlook vloer. Men hoeft niet bang te zijn dat er maar weinig mogelijkheden zijn wat betreft vloertypes. In een appartement heb je nog steeds veel keuze. Zeker in combinatie met een goede ondervloer zijn er vele mogelijkheden. Probeer te kijken naar verschillende opties en alternatieven. Een tegelvloer is vrij hard, waardoor het geluid snel doordringt bij de onderburen. Denk daarom eens aan tegel laminaat. Dit is laminaat met een tegellook. Zo heb je de voordelen van laminaat, maar met het uiterlijk van tegels. Een PVC vloer heeft zelfs geluiddempende kwaliteiten, wat het ook erg geschikt maakt voor appartementen.

Andere oplossingen

Heb je een mooie echte houten parketvloer in je appartement die je niet kwijt wilt? Kies er dan voor om een geluiddempend effect te maken door middel van het gebruik van losse vloerkleden. Dit maakt een ruimte vaak tot een mooi geheel, staat sfeervol en is dus prettig voor je onderburen. Maak duidelijke afspraken met elkaar, zoals bijvoorbeeld over het dragen van schoenen in huis. Soms zijn er zelfs huisregels opgesteld door de VvE waar je je aan moet houden. Om het geluid van schuivende meubels te beperken kun je viltjes plaatsen onder de poten. Lost dit alles niets op, dan kan het helpen om de desbetreffende buren uit te nodigen en het probleem op tafel te leggen. Mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat ze overlast veroorzaken

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.